Kunstwerken en fietstocht : soldaat in de straat … 

Stacks Image 9028
Toen Lowieke de facteur de mobilisatiebrieven moest ronddragen op 31 juli 1914 vertrokken er ’s anderendaags heel wat jonge mannen uit ons dorp. In de maanden en jaren daarna waren er nog jongens die weggingen om het Belgische leger te vervoegen, sommigen die later gemobiliseerd werden, anderen die opgeroepen werden om hun legerdienst te volbrengen en nog anderen die vertrokken als oorlogsvrijwilligers.

Om dit in herinnering te brengen hebben we de dossiers van een selectie gesneuvelde militairen uit ons dorp onderzocht en daarbij genoteerd waar ze geboren zijn of van waaruit ze ten oorlog vertrokken zijn of waar hun familie woonde.

Om al deze locaties te kunnen bezoeken hebben we een fietstocht van zo’n 22 km doorheen Arendonk uitgewerkt. Een bijhorende prachtig uitgewerkte kaart is te verkrijgen op de toeristische dienst te Arendonk, de bibliotheek, het gemeentehuis en in het heemmuseum. Meer info is ook terug te vinden op de website van de Heemkring.

Telkens je een kunstwerk tegenkomt, word je eraan herinnerd dat er vanuit deze buurt een jonge man vertrokken is, die niet meer is teruggekomen. Hieronder vind je gegevens van een deel van de gesneuvelde militairen uit Arendonk, waarvan je ook telkens een stopplaats kan vinden op de uitgewerkte fietstocht.